they follow

Tuesday, 22 January 2013

mari bergossip secara separa berhemah..

kisah jiran (eh mcm citer si irfa pulak yer)
tapi ni jiran jauh..he he he

kalau kita yang offer nak jaga cucu, kita janganlah mengeluh. pastu kecik hati orang tak ajak pi mana2..yelah orang ajak sekali, kau tolak, orang ajak lagi kau tolak lagi pelawaan tu, lama2 orang pun fedup nak ajak jalan2 lagi. pastu dok kata, hai kalaulah tak jaga cucu ni, kemain aku boleh pi jalan2 ke sana kemari..dahlah masa muda jaga anak, dah tua kena jaga cucu pulak. menyusahkan jeee.....aikk awak yang buat pilihan kan???. cucu tu bukan tak ada emak bapak. ada!!!! yang kita as a nenek ni yang pi kalut beria bagai nak jaga tu apsal??? anak diaorang, pandai2lah diaorang jaga. kalau setakat nak jaga cucu sehari dua tu tak perlah kalau anak ada hal. gini yer senang, yang si anak tu pulak, kalau dah pandai beranak tu, pandai2lah jaga anak. kalau nak pikir keselamatan anak, kat mana2 pun boleh terjadi accident samada di nursery, taska atau pun dibawah jagaan mak bapak..

ayat kat atas tu mcm jahat kan? mcm yelah kau tak ada anak, bolehlah kau cakap mcm tu.. pada siapa2 yang anaknya mak bapak jaga tu, tak ada masalah kalau mak bapak yang nak jaga tanpa mengeluh. i ni berbicara pasal mak bapak yang willing nak jaga tapi dalam diam dok pot pet pot pet mengeluh. hoihhh... yang anak tu pulak tak boleh jaga sendiri anak kau? pi lah hantar nursery ke taska ke apa ker kan? jangan ingat nak berjimat duit tapi tanpa sedar menyusahkan mak bapak sendiri... dalam dunia ni mana ada perkara tak pakai duit??? amik maid pun pakai duit..nak jimat tang mana?? tang mana???? budak2 tu besar nanti pun kena pi sekolah..so apa yang jimatnya?? ada anak ni kenalah berkorban. kalau tak nak berkorban baik jangan ada anak. mcm aku, senang! apa? esok lusa siapa nak jaga masa aku tua? mmmmmm anda pasti ke ada anak 10 orang tu willing nak jaga mak bapak??? lagi sakit hati kalau ada anak tapi sorang pun tak nak jaga kita, kalau ada yang nak jaga pun main tolak2..kau lah jaga, masa kau kecik dulu, mak sayangkan kau..ni bila tua, apsal aku pulak nak kena jaga??? mana aci mcm ni....alih2 pi rumah orang tua. pastu mulalah cakap, tak guna punya anak menyesal aku beranakkan kau!!!! 

tak suka entry ni? ada i kesaaaaaaahhhhhhhh..... 

jika entry ni terkena diri anda, anggaplah ianya secara kebetulan sahaja.... ia ditujukan untuk jiran i ... jiran mana tu? adalahhhhhhhh...... muahahhahahaaaa

15 comments:

MizzTina said...

kesian mak bapak.. btl kata kak net, dl jg kite, pastu jg anak kite.. mmg dia nk jaga, tp dlm masa sama, kan kesian.. pttnya ms tua dia tu suhla diorg rehat..

Kak Lia said...

betul sangat2 tu net....perkara yg sama ngn _____ akak...nk buat cemana ....lembut hati sgt...si anak pulak...tak reti2 bahase....dr 1 dh jd 4....alahai...

IndaMarya said...

Net,tu dua2 kena pikir kan? kalau mak sndiri jaga cucu memangla layanan VIP punya.ikut semua apa cucu nak.memang la tok syg cucu, tapi anak pun kena ingat, mak kita tu dh tua, masa ni la nk ke surau kerap sikit, nk bribadat kan? kalau kena jga cucu alamat tk leh pi mana la..nk tunggu anak free baru nk ke masjid? tk dak hari la (kata org Perlis )anak bsy memanjang.last2 tok meniggal mcm tu ja..

mrs.spicy said...

Hehehe...setuju sangattttt!

sharifah rosidah said...

Akak, dah cakap dengan anak2 akak...kalau ada cucu, mama tak nak jaga...kau orang jaga sendiri...mama dengan abah Nak beribadat dan nak pergi jalan2 berdua. Akak memang rimas dengan budak2 kecik....sila baca rimas ya rimas bukan tak suka mungkin sebab akak yang bungsu kat dalam rumah dan tak pernah jaga adik kot...sebenar nya ada adik tapi dipelihara oleh tok sedara sejak berumur 3 hari sampai lah dia besar...dan dia berbinti kan atok sedara so masa kecik2 memang semua dalam rumah anggap akak anak bungsu.

Tapi masa akak kerja masa muda2 dulu mak akak yang jaga...dia tak bagi akak hantar kat nursery atau ambik orang gaji...bukan anak2 akak je mak jaga...mak juga jaga anak2 kakak2 akak....mak memang tamak kan cucu cucu nya, langsung tak bagi kami hantar kat nursery. Mak akak best dan sangat sporting tak pernah dengar dia merungut pun.

Lady Windsor said...

nak jer i teka sapa nenek tu...hmm...memang tak patut dahlah dirinya mak jaga, anak dia pun nak suruh mak dia jaga juga...huh!

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

singgah sini..suka n3 ni. hehe..biarlah ibubapa berehat..dah penat dorang jaga kita..xkan anak pun nak bagi dorang jaga kan..emaa dah pesan pada anak2 walau emaa pencen nanti..xmo jaga cucu.sesekali time cuti sekolah okla kan..=)

Irfa said...

eh mcm kena kat saya je ;)
mak yg offer nak jaga anak,dan anak pun rela duk kt kg w,pun skrng saya rasa mcm nak ambil balik sbb rindu.tapi perjanjian abis upsr(tahun ni last la) kenalah juga tunggu..

terasa sikit tp tetap nak komen.hahaha

NenetPenne (NP) said...

kalau mak bapak yang willing jaga, tak per... biar dia jaga dengan penuh kasih sayang... kita hulur2 duit buat bekalan dia...

ni yang willing tak berapa nak willing jaga pastu mengeluh...tu overallnya memang tak willing lah sebenarnya....kalau dah tak willing jangan jaga..bila jaga pastu membebel mengata ada je yang tak kena, kita yang dengar pun sakit hati dibuatnya...

Irfa said...

tapi kak,dalam mak kata tak kisah tu pun risau jugak..takut ada rungutan di belakang saya.setakat ni takde dengar lagi(adik2 pun takde citer mak merungut depan diorang,kalau ada mesti diorang bgtau saya).

sebab anak saya tu dah besar.boleh urus diri sendiri.jadi peneman neneknya ke surau ;)

tp mcm mil saya,mmg ada merungut jugak sbb cucu2nya kecik kena jaga.ramai pulak tu.nak hantar nursery dia pulak kesian kat cucu.

saya nanti sempat ke tgk muka cucu
hi hi

NenetPenne (NP) said...

@irfa
yang besar tu tak per, at least boleh tolong2 nenek... itu no hal..

yang kecik2 nih...
patutnya ur Mil patut kesian kat diri dia sendiri dulu....

kenapa kesian pulak nak hantar cucu pi nursery? why? kesian pastu merungut2 penat.. baik tak payah jagalah...yang lain2 pakat2 hantar anak2 kat ur MIL tu naper? eh tak faham laa akak...

Irfa said...

pasal mil jaga cucu tu,sebenarnya cucu pertama yg mil jaga ialah anak saya si kakak.masa tu saya keje shift.lama juga mil jaga,dalam 7 bulan kot saya ulang alik nilai-kl sbb anak duk sana.lps saya x larat merindu,saya stop dn cari pengasuh.sil bersalin anak sulung terus mil jaga sampai la lepas tu sorang demi sorang(5 beradik).cuma sorang je adik ipar yg bg mil jaga lagipun mil ada sebab kukuh,sil ni baik.suka bawak mil jalan2,bagi duit lebih dr org lain..dan mil mgkin x smpi hati cucu kecik2 duk nursery.sekarang ni je dah tua,penat la kot..sil dah banyak kali nak hantar nursery/ambik maid.penah dia ambik maid utk duk ngan mil tlg buat keje umah.mil cuma monitor je.lps maid balik indon,tak cari pengganti dah.senang citer,org tua ni..ada ketika dia bosan dia nak jaga,bila penat dia merungut lah ;)

NenetPenne (NP) said...

@irfa
tak perlah biarlah...kalau itu kehendak mereka...

yang baik jadikan tauladang
yang buruk jadikan sempadang...

yelah siapa tak rindu kat anak irfa?? rindu laaa...kat suami rindu, kat anak lebih lagi rindunya kan..

entry ni sebenarnya untuk jiran akak .... he he he..

Irfa said...

ye tak yelah,lebih2 pulak saya komen kan?agak2 jiran akak baca tak blog ni
hehe

NenetPenne (NP) said...

@irfa
kalau dia tak baca, mungkin anak dia baca....