they follow

Wednesday, 30 January 2013

tulis novel

menulis ni sebenarnya bakat semulajadi..berapa ramai je yang ada bakat semulajadi dalam menulis? i? tak ada..memang tak ada...i tak reti nak tulis2 menda2 lain dulu then baru masuk ke isi citer..i ni jenis straight to the point. nak kias2 pun tak pandai tapi ada hati tu nak tulis novel. kaedahnya nak tulis novel pasal citer apa? citer diri sendiri kot..wahh bajet retis eh? tapi nak tulis novel pun ending tak tahu cemana lagi kan? sebab selalunya ending dia mesti kena happy ending..mana boleh buat sad ending nanti pawagam kena bakar mcm penah i dengar kat india tu. kalau citer sad ending, nanti pengunjung bakar pawagam sebab tak puashati. so i tak naklah nanti pawagam kita kena bakar. yelah kan sekarang movie sering diadaptasi dari novel? haa kot gitulah terjadi kalau tetiba novel i dijadikan movie.

eh kalau gitu, nak amik siapa jadi heroinenya? biasalahkan heroine mesti nak yang lawa2 punya..tak kan nak amik yang muka pecah rumah? untuk watak my ex tak per kalau amik yang muka pecah rumah pun sebab watak dia kan antagonis same goes to zakiah. ha ha ha..i watak suci mestilah amik yang lawa2...paling koman lisa surihani ker... ha ha ha... berangan laa tu walhal nak menulis satu chapter tu terkial2...

berangan tu free kan... so apa salahnya... lagi satu disaat i cuti semester ni naklah berjalan2..paling koman kalau tak leh ke ohbersea tu nak jalan2 ke cuti2 malaysia laa kan...tengok kundasang cantik, nak pi kundasang.. tengok orang snorkeling kat mataking, nak pegi mataking..tengok orang pi krabi, bali, dia pun nak pegi jugakkkkkkk tuuuuu.... .nak ajak LW, dia sibuk pulak..kilang kertas dia tu kerja 24 jam dan dia tak boleh cuti, asyik kena lipat kertas je manjang... paling tak pun dia free bulan 4. bulan 4 pulak i dah start kuliah. ehhh tak ada jodoh betul laaa....mcm ni i dah kekurangan kasih sayang dah ni... cemana nak buat tu??? eh ello, orang sms tak jawab...nak merajuk laaa mcm nih...

i ni suka membaca..baca kat blog laa... tapi masalahnya tak ramai yang hupdate blog. abis camno? penat dok refresh 44 kali sehari nih... eh siapa2 yang ada blog tu boleh tak buat entry byk2 sikit...wahhh kemain paksa orang pulak kau net... yaa yaa saya boring tak tahu nak buat apa dalam cuti semester nih...

17 comments:

Irfa said...

saya pernah tulis cerpen
pernah hantar kat majalah Gelihati dalam warkah sembilu.tajuknya,saya kekonon tulis surat kat bofren yg dah beralih kasih.kawan2 kata saya ada bakat tulis novel tp mcm akak cakap la..x tahu nak wat ending mcm mana
so merepek kat blog jelah sudahnya

blu4sky said...

hahaha net klu kita menulis mesti menyimpang dari cerita asal manjang kena buat u turn..hihihi

MizzTina said...

sy sm mcm irfa, pernah tulis cerpen n ms skolah dl cikgu lantik sy untuk tulis cerpen n sajak nk msukkn dlm majalah skolah n dihantar ke majalah lain.. ok, bangga kejap.. *kembang idong*


kak net, sy bkn xnk update manyak², tp kekangan masa.. wahhh gitu.. kdg² idea yilek.. kdg² malas.. kdg² malas.. kdg² malas..

IndaMarya said...

net, i thnk u can, sebab bahasa u mudah2, senang faham.I paling suka kalau marah u really hentam cukup2 puas hati, kalau suka betul2 dscribe mcm suka sgt.why dnt u gve a try.org muda idea fresh..

3E said...

NP,
I pun memang takde bakat nak tulis2 cerpen...apa ntah lagi novel..setakat nak tulis merapu2 tu boleh la...kat blog la....kat blog pun jarang update,,al maklumlah tengok kerajinan jugak....
oh ya! u ni masih study ke?

Lady Windsor said...

hello
ala lalink jangan majuk eh..hari ni ada banyak kertas i kena lipat kat kilang, sampaikan i pun berlipat sirat jadinya..banyak juga kerta kena keronyok..haishh!

ehh jom ajak Telor Power pi Kundasang..dia tu dah biasa pi sana kan..jom kita usha dia..

u nak tulis novel? okeh i rasa watak pompuan jahat tu boleh bagi pada Jue Aziz, ala2 gediks memanjang..seswai dah dengan orang yg dimaksudkan..oopsss! sorry hari ni mulut i berpuaka sket selepas makan nyonya laksa kat wonderbra..ehh bukan..wondermama lah..hahaha..hari ni hilang kawalan kendiri sbb kilang kertas busy..ampun..

sharifah rosidah said...

Akak langsung tak adaa bakat menulis.....ayat ayat yang akak tulis kat komen ni pun lintang pukang..bab2 menulis. I serah kan pada LW ayat ayat dia kalau menulis kat blog tu pergh memang power.

Akak pun klau boleh nak ajak Net datang rumah....tapi tiap2 hujung minggu akak busy lah....ada jemputan kawin.....adik nak pergi umrah....sedara nak ajak pergi rombongan meminang dan juga akak nak balik JB sebab nak tengok mak....mak tak berapa sihat sekarang....ajak duduk dengan akak dia tak nak....dia kata risau duduk rumah akak kat dalam hutan....sampai hati cakap kita duduk kat dalam hutan...padahal keluar je dari rumah akak tu ada bank, ada kfc ada supermaket....mak..mak...kalau dah tak hendak tu memacam lah kan.

NenetPenne (NP) said...

@irfa
waaaah cayalah pandai tulis cerpen...orang buat citer2 mcm ni, imaginasi kena tinggi... tak caya tanya LW..


@blu
menyimpang satu hal, transit pun satu hal.. mcm kat pasar, nak beli timun jer tapi at the end terbeli mcm2...

NenetPenne (NP) said...

@tina
wahhh ni lagi hebat, cerpen dan sajak... bab sajak, akak memang out
.. tak reti wey..sajak kena berbunga2 gituh...usahkan nak berbunya, nak berdaun pun payahhhh...

kadang2 malas apanya... kadang2 satu hari 3, 4 entry tina update... ha ha ha...


@IM
saya orang muda?? saya ni dah nak masuk warga emas dah .. sikit hari lagi boleh keluarkan duit kwsp..hiksss...



NenetPenne (NP) said...

@3E
kadang2 tulis merapu tu la yang lagi best... ha ha ha...
u byk mnda nak buat kat rumah, anak lagi, house chores lagi. so faham laa kan kalau blog tak update tu tapi sekali u update gambar makananan, terliur i tau...

yup, i study part time local uni... saje jer sebab byk masa lapang kan...


NenetPenne (NP) said...

@LW
ok ok tak majuk...*sib baik ada orang nak layan* hiksss...sila lipat kertas elok2 yer..ada lipat2 mcm origami tak?? :P


tulah nanti kita usha TP, nak jugak tahu berapa kosnya ke sana kan? agak2 mesti nak kena ada dalam RM1.5k kot.. yelah tambang belon lagi, makan, kenderaaan dsbnya..


watak pompuan jahat nak bagi jue aziz? ehh tak boleh... jue lawa..kena cari pomuan yang muka buruk laa untuk watak perampas tu... siapa artis muka buruk eh?? mmmm..ahaks....

tak tahu pulak i wonderbra ada jual laksa ..ha ha ha... ha haha... apalah u nih..tu lah bahana lipat kertas byk sangat...

NenetPenne (NP) said...

@kakSR
betul2 LW kalau menulis, ayat memang power..apa nak buat, dah tu makanan dia kak oi...

tak per kak, saya memahami kebusian akak..tak per.. tak kecik hati pun kak. masing2 ada urusan masing2, langsaikan urusan tu..kang kalau free, kita buatlah happy hour gituh...

bukan mak akak jer mcm tu, mak saya pun sama, bila ajak datang kl dia pun mulalah kata, nak buat apa dok sana? boring! tapi kita pulak disuruh kerja sana, makanya jawapan saya...boring! ha ha ha...

kak, orang kalau biasa duduk tengah2 kota, mana nak duduk area luar bandar kak...

bak kata akak tu lah, dah tak nak tu, mcm2 lah alasan dia bagi..cuba kalau nak, dalam hutan pun hutanlah...

Siti said...

kak NP, tulis je. saya suka cara penulisan akak.

-silent reader tp kali ni rasa nak ngomen.

NenetPenne (NP) said...

@siti
suka cara akak menulis? gulpp..biar betik dik?

tak payah jadi silent reader laaa... :)

Siti said...

eheh, nape tak caye lak? at least apa yg cuba akak ceritakan tu sampai.

kak, saya bayangkan watak x-akak adalah fauzi nawawi buleh?

:)

NenetPenne (NP) said...

@siti
oooh sampai eh? kalau sampai tu baguslah...heee

fauzi nawawi? ha ha ha... boleh laa kot...

All Along the Way... said...

Hi Net

Boring yer? Meh dtg sini..atau I pegi sana? Huhu..

I suka u tulis sebab u cakap apa yg dlm hati..tulus dan telus gitu..Nak hapdate blog selalu tak der masa Net..bukan tak byk citer..tak sempat tgk keyboard Aurora kaco..cam ner tu?