they follow

Thursday, 14 February 2013

jangan manja2...


dulu kena baling dgn duster kapur kat muka dengan cikgu, kita rileks jer tak mengadu kat mak atau buat report polis.. sekarang? cubalah buat! cikgu halau murid dari kelas kerana tak buat homework pun, mak bapak dah bising2 buat report polis.. HOIIIIIIIIII MENGADANYA!!!!! what is wrong with the world today??????? dulu kita takut dgn cikgu, sekarang cikgu takut dgn murid... makin lama makin kurang adab lah anak2 kita nanti... kalau nak report polis pun, kita tengok case by case laaa kan.... masa i dulu tak ada sorang pun budak yang patah riok dikerjakan dek cikgu... elok je... kalau setakat kena pukul tangan dengan pembaris sebab tak buat homework tu adalah tapi tak ada pun nampak mak bapak datang serang sekolah... balik2 kita jugak yang kena marah dgn mak bapak...tulah siapa suruh tak buat homework kan???.. budak sekarang...mak bapak akan kata, tak kanlah kerana tak buat homework sampai kena pukul dengan pembaris?? cikgu apa nih?? bla bla bla.... saya nak panggil wartawan buat liputan....
homaigad..apakah begitu sekali??????

should i say budak2 sekarang terlalu dimanja2kan???
masa kat uni, dorm pun hanya ada kipas sahaja, dalam dorm, kena duduk dengan 14 orang students... pun tidak mengapa....ada jugak dorm yang memuatkan 17 orang penghuni...
nak mandi pagi pun kena beratur dulu.... chop giliran dengan meletakkan tuala atas pintu bilik air.. so kalau ada kelas pukul 8 pagi, gigihlah bangun pagi2 nak mandi awal nak elak berebut2 sebab nanti nak sarapan pulak.. sarapan jam 7 - 8 pagi sahaja.... selepas dari waktu tu, silalah ke cafe yer dan guna duit sendiri...
lauk2 kat dining hall, tak pernah ada yang sedap, tapi makan jugak... tak apalah janji ada makanan untuk hari ini... janji boleh dimakan untuk mengalas perut dari lapar....
yang penting adalah saya bersyukur kerana dapat belajar di uni... bukan senang nak dapat, sekali kita tolak, berebut orang lain nak masuk gantikan tempat kita.... oh mana boleh... tu tempat saya, tu peluang saya..mana boleh saya sia2kan peluang yang menjadi idaman orang lain..saya harus kejam disitu....

dulu mak kasi duit belanja RM100 sebulan... bayangkan.. cepat bayangkan!!!! dulu nak makan kepsi tunggulah awal bulan..bila dapat makan, nikmatnya tak terkata....tu pun sekali sebulan jer...sikalang arrrr... haarrrr kepsi?? tak nakkkk...muakkk...woittt mengada!!!
nak beli baju ke apa ker, dengan duit tu lah..so agak2 boleh ke beli baju mahal2? to tell the truth, saya ada 7 pasang baju kurung je ..cukuplah untuk seminggu pakai buat gilir2... sedih kan?? sekarang?? sudah tidak sedih lagi sebab baju berlambak2 sampai lupa diri...tiap2 bulan asyik nak membeli jerrr kerjanya...ha ha ha...
tapi tak apa, perkara2 yang tidak best dulu2 itu semua tidak menjadi penghalang buat saya kerana itu saya anggap kecik punya hal kerana saya punya cita2 ialah saya nak belajar sehingga saya berjaya....bila saya berjaya saya nak dapat gaji best, saya nak makan yang sedap2 punya...  beli barang yang mahal2 punya (mahal mengikut citarasa saya okay) ... and i did it.  walaupun sekarang saya masih berusaha untuk terus mendapatkannya.... its okay saya terpaksa belajar sambil bekerja...its okay bila saya kena pegi kelas lepas kerja dan balik malam2 sorang2... its okay bila saya tak cukup tidor..its okay!
hari tu dah buat spring cleaning kasi baju2 yang tak muat kat anak sedara, semalam gali2 lagi dalam bakul..eh ada lagi... bila masa haku beli baju nih? wahhh lupa ingatan sekejap....
tapi sedih tengok seluar size 2 dah tak muat lagi... sob sob sob...

14 comments:

IndaMarya said...

Net, gitulah nsib cikgu zman sekarang, kdg2 sedih pun ada.pi la tengok di sekolah , cikgu mengasuh bkan stakat mengajar, sakit perut la, pening kpala la,duit hilang, buku tk da, semua ckgu bagi, kdg2 suruh beli buku latihan anak kata tk da duit, tiba2 balik sekolah ayah jemput pakai kereta mak oi...org kaya tu..last2 ckgu yg sakit jiwa, krja tk jadi kalau ada budak tk da buku, last2 pi kedai buku sekolah beli semua yg tk da, nak bayar balik...jgn harap..
halal saja la demi anak murid kita.I've been tru these all my life..

MizzTina said...

klu bab kena pukul, rotan cubit atau pape je dgn cikgu, lagi dikata padan muka.. pernah one case budak ni mengadu kt bapak dia sbb cikgu rotan.. esoknya bapak dia dtg, ingt nk sound cikgu, rupenya suh rotan lagi sekali depan kitorg.. katanya balasan utk budak degil.. phewww..

kak net, sy bru terfikir hri tu psl ni.. adik bongsu sy nk pape tadah tgn je.. kdg² sy mrh sgt.. mak sy manjekan dia lebih.. dl sy nk harap beli seluar baru,baju baru.. tunggu musang berjanggut la.. nk enpon, kumpul duit sendiri, beli yg 2nd hand..

msuk uni, jimat² sgt duit.. bab baju kurung tu mmg sama.. bju kurung bertambah ms praktikal tu la.. owhh, sedeynya..

kak net, tau tak bila sales utk enbeg kt sogo tu.. wuwuwuwu..

m.u.l.a.n said...

scary kan... my kids ni citer ada kawan tu ada iphone 4, 5, 6.. dia takde sebiji pon lagi.. takpe la, mak awak pon hp sekenhen dari apak je.. sekenhen memang amalan kelorga kami ni.. bukan hp je.. selagi elok (kalau beli yg elok) apa salahnya kan kan..

kalo sound kat cikgu "marah la anak saya".. cikgu kata susah nak marah2 sekarang ni.. cikgu takut kena hambun dgn parents.. saya tak gitu la cikgu.. marah la berpada2..

Cik Eka said...

yesss kak..

kita dulu kalau kena pukul ke marah ke ape ke,mak pak gelak jer..

dema kata ala cikgu nak ngajar kamu tu..

rileks je mak pak dulu..
siap pesan (ni eka tak tipu,mak ayah mmg pesan).

'cikgu,kalo anak saya nakal,saya serah ke cikgu.kalau dia malas belajar,cikgu rotan la dia,ajarlah dia.jangan smpai patah riuk berdarah dah.tu je saye pesan..
'
cer skang!! cer cubit skang!! kompom masuk paper..

cer ghotan sket skang!! cer ghotan!!

masuk TV... haaaaaaaaaa


nengok betapa besarnya jurang kita dulu dan skang.

baju skolah ade satu,beso sikit ada dua.. basuh hari2..

mmg mak pak ajor idup susah ar dulu...

skang ni?? hmm payah nak cite.sesetengah murid tak takut ngan cikgu punnn.hmm

NenetPenne (NP) said...

@IM
kan..kerja guru ni tugas yang paling besar..nak mendidik manusia supaya menjadi orang... setakat anak murid kena pukul sikit atau kena halau keluar bilik tu, maafkan je lah... fikir kebaikan yang cikgu tu buat dan bakal buat..

cikgu pun manusia biasa, ada hari2 dia pun murung jugak...

NenetPenne (NP) said...

@tina
mana nak cari bapak yang mcm tu? klau ada pun tak ramai...ramai yang memihak pada anak adalah...kena ingat budak ni, kat sekolah lain pe'el, kat rumah lain pulak pe'elnya...

akak dulu tak ada tadah2 tangan sebab kalau tadah pun tak ada maknanya... kalau nak, sila usaha sendiri...

dah kerja byk jugak baju kurung tapi jarang pakai...acaner tu?

alaaa kitew jarang shopping kat sogo, kitew shopping kat isetan jer...

NenetPenne (NP) said...

@mulan
cikgu boleh marah tapi yelah biarlah berpada2...kalau setakat marah sebab nak mendidik no hal, jangan marah sebab sakit hati sudahlah kan...


budak2 sekarang lagi advance tau dari mak pak... i ni nak beli samsung galaxy note pun fikir beratus2 kali..ha ha ha..teknologi cepat sangat, tak terkejar kita

NenetPenne (NP) said...

@eka
senang jer, kalau tak nak kena marah dengan cikgu, buatlah homework..tak gitu eka?

akak dulu pun susah jugak..so sudah terbiasa hidup susah sampai laa nih...
cuba la ni je eksyen lebih..ha ha ha..

MizzTina said...

isetan?? xmampu mak noks.. hahaha

NenetPenne (NP) said...

@tina
lebih kurang jer reganya..acu try pegi..

Cik Eka said...

hahaha tahu takpe...

taknak kena marah ha buatlah ape cikgu suruh..

home work kena hari.. eka dulu penah kena lempang secara berjemaah..
markah BI ramai tak memuaskan.. hahahaha

diam je semua.. mengadu kat mak pak?? nanhadooooooooo

hahahahahaha

sharifah rosidah said...

Net, arwah bapa mertua akak adalah seorang guru...masa zaman dia mengajar dia memang terkenal sebagai seorang cikgu yang sangat tegas....bukan garang ya. Akak selalu jumpa bekas2 anak murid nya dan mereka selalu cerita bapa mertua akak dulu kalau tulisan murid nya tak cantik dia akan ketuk tangan mereka dengan pembaris...kalau murid2 pakai pensil yang dah pendik dia akan belikan pensil baru..dia tak suka murid2 menulis dengan pensil yang telah dikorek sehingga tinggal 2" panjang nya...dia kata nanti tak selesa bila menulis..dan bila tak selesa tulisan pun akan jadi tak cantik.

Anak2 akak beruntung semasa mereka bersekolah rendah semua kerja2 sekolah di pantau oleh atok nya dan atok nya berpesan kalau anak2 akak buat nakal atau tak buat kerja sekolah sila lah kena kan hukuman kepada mereka....akak pun memang kenal semua cikgu2 disekolah rendah maklum lah anak menantu cikgu...akak ingat lagi semasa anak sulung akak darjah satu, dia tak buat homework...bila cikgu tanya kenapa...boleh dia cakap mak dia bakar buku nya...cikgu pun apalagi datang rumah akak beritahu apa yang terjadi..apa lagi akak pun belasah lah dia...supaya lain kali dia serik..ya akak memang garang dari abah nya...kerja memukul anak adalah kerja akak...pukul sebab sayang bukan hendak mendera ya...alhamdulillah semua anak2 akak cemerlang pelajaran nya....pendek kata cikgu2 semua tak takut nak mengadu dengan akak sebab mereka tahu akak bukan jenis suka salahkan cikgu...dan akak dah pesan dengan cikgu jika anak2 akak buat sesuatu yang tak betul, marah dan pukul lah mereka..cikgu ni kalau kita cakap betul2 tak ada lah dia nak pukul anak kita kat tempat2 yang sensitif seperti kepala ke muka ke...

Sebelum bapa mertua akak meninggal dia pesan dengan anak2 nya ....jangan bagi cucu nya jadi cikgu sebab cikgu sekarang tidak dihormati seperti zaman dia dulu2....

Lady Windsor said...

Net
Bab buat baju setiap bulan, beli baju setiap bulan..i setuju.. i ketagih buat baju kurung tapi pakainya setahun sekali...ada karang butik baju kurung berjenama LW gitu..

iskk u at least boleh juga bagi sedara mara, i nak bagi adik beradik pun tak boleh sebab kami punya saiz langsung berbeza...bukan kata baju, selipar @ kasut pun tak leh gilir atau bagi..uhuk..sedey tau..

Irfa said...

SY PENAH KENA PUKUL SAMPAI PATAH DUA PEMBARIS KAYU TU MASA SKOLAH..TP X BERANI NGADU NGAN MAK AYAH TAKUT DAPAT DOUBLE ;(