they follow

Thursday, 21 February 2013

jodoh

bekas tunang si fizz membuat kenyataan bahawa statement fizz adalah tipu...
yaaa gitulah..
entah siapa yang benar, siapa yang tak benar..
gasak!!!!
yang pasti, nama fizz jugak yang buruk....
ada makcik senah kesahhh????
ok, lets them bergasak

malam tadi bulb lampu dalam bilik air terbakar...uwaaaa...cemana nih??
terkial2 panjat toilet seat nak cabut bulb tu... sampai u!! sebab siling rendah sajer...
tak tahu salah apa..bulb terbakar atau starter yang terbakar
tanya my fren, kalau lampu tu kelip2 on and off maknanya starter terbakar
nak senang, beli je lah bulb dan starter....
dah pagi tadi terpaksa mandi bercahayakan sinaran kelipan lilin..wahhh lomantikkkkkk lorrrrrrrrr
pastu bukak pintu bilik air luas2 kasi cahaya dari bilik tidor masuk ke dalam bilik air....
hari ini dah pegi beli bulb dan starter..malam ni kena pasang laa sendiri jawabnya...
tak gamok nak panggil neighbour laki tu tolong pasangkan sebab nanti tak gamok nak bagi dia masuk bilik air utama i tu..kang terkejut dia tengok bilik tidor i sepah2 dan penuh dgn baju2 tu.....

hari tu terbaca dalam novel yang mummy aurora kasi tu... dalam novel tu ada catat, Nabi Adam berdoa selama 44 tahun (ke 40 tahun?? i lupaaa) untuk dipertemukan dengan Hawa selepas dikeluarkan dari syurga...
tu Nabi tu berdoa selama bertahun2, kita yang berdoa tak sampaipun bertahun2 dah putus harapan...
akhirnya Nabi Adam bertemu Hawa di Jabal Rahmah... no wonder laa (i baru tahu..ha ha ha..) ramai orang bermunajat dan berdoa kat situ kalau nak bertemu jodoh...
tapi idoklah i nak pi umrah semata2 nak mintak jodoh... tujuan utama kita pi situ adalah nak beribadah... sambil2 tu boleh lah berdoa ke arah mendapatkan jodoh yang baik...walau apapun, kalau nawaitu kita lari, rasanya mungkin tak dapatlah kot apa yang kita hajat...
i rasalah... kalau i salah, jangan marah i pulak...
tapi tidaklah i nak pi umrah sekarang ni...i kata kalau i dapat pegi sana...yelah dapat pegi sana pun dengan izin Allah jugak... kalau Allah kata, ok its time for u to go..maka pegilah kita walaupun sebenarnya duit tak ada dan ilmu pun tak ada...
ada orang tu, siap daftar nama, duit cukup segala mala, tetapi tiba2 tak dapat pergi...
we never know kan...
ingat lagi satu fren tu, dulu kemain lagi seksi ..pakai skirt pendek semedang..pakai blouse pulak selalu nampak tetek membuak2... alamakkk kalau minah tu tahu i tulis pasal dia, mati daku... tapi i harap dia tak marah...because i tulis ni bukan kutukan tapi how kagum i dengan cara dia.... alih2 tak semena dia tukar penampilan..alhamdulillah laa kan... terus sekarang pakai tudung, baju semua tutup aurat...lebih bertutup dari i nih... pastu dengar khabar sekarang dia dan hubby tengah buat umrah... see Allah tu kalau nak bagi petunjuk ke apa ke, sekelip mata jer... sedangkan dulu kemain orang dok kutuk dia kerana keseksian dia tu....gamaknya orang yang mengutuk dia tu cemana sekarang? terus zip mulut kan?? ha ha ha


p/s: dinner malam tadi, spicy chicken burger from mekdi...sedapppnyaaaaaaaaa..... :)

9 comments:

MizzTina said...

starter kot tu... sy dl selalu je kot mndi bertemankan lampu lilin, ms kt kampung la sbb selalu xde karen..kakaka..


jodoh?? jodoh?? ermmm...ermmm..

Aku Ibu Muda said...

Sebab tu jgn putus2 berdoa utk diri sendiri supaya boleh sentiasa mengikut perintah Nya. kan..:)

:: Cik Viva :: said...

kontraversi pasal kisah tunang Fizz semakin hangat..tak sape yang betul sekarang ni..

jodoh itu perlu dicari dan sentiasa berdoa..tapi manusia normal mane mampu nak doa lama2..ye dok? heheh

Shamsiah Abdul Rahman said...

NP,
Soalan luar tajuk..
Ni Arif yg tanya.. "blog unti kawan Ibu tu.. gambar carrot ke cili?"

P/s;
Ni la bahana bila baca blog kenkawan dengan anak dok kat sebelah..

Irfa said...

Kisah retis tu hanya mreka yg thu apa kisah sbnrnya...hehe

betul tu..kita mudah putus asa bila berdoa
tk sabar tggu result.huhu

.. said...

yg laki tunang dia plak cite .. minah tu memang ada hilang ingatan ... diorg kawin kat sempadan & tak register di malaysia. family minah tu tak tau yg dia second wife.
lawak lawak ...

All Along the Way... said...

Ya Allah Ya Tuhanku

Kurniakanlah sahabatku ini jodoh yang baik kerana dia sememangnya layak dikasihi oleh lelaki yang ikhlas dan jujur.

Setiap makhluk di bumiMu ini dicipta berpasang-pasangan,oleh itu temukanlah dia dengan pasangannya agar dia bahagia.

Amin.

Zareda Norman said...

Ya betul kalau allah nak bagi hidayah sekelip mata je.. so selalulah berdoa yg baik baik agar kehidupan kita semakin hari semakin baik. Pi umrah ni ada niat je pun dh dapat pahala..

NenetPenne (NP) said...

@kakSham
ckap kat arif, tu gambar cili ..

ayat dalam blog ni kadang2 18SX, kanak2 tidak digalakan utnuk membaca... :)